ביה"ד הבינלאומי בהאג פרסם אחר הצהריים (ו') את חוות דעתו המייעצת בנושא גדר ההפרדה. על פי בית הדין: "גדר ההפרדה שבונה ישראל בגדה המערבית היא בבחינת סיפוח ואינה חוקית".
לדעת השופטים, מדינת ישראל הפרה בהקמת הגדר את החוק ההומניטרי הבינלאומי ואת חוק זכויות האדם, בכך שפגעה בחופש התנועה של אזרחים פלסטינים, ופגעה בזכותם לעבודה, לחינוך ולבריאות, ובכך הפרה אמנות והסכמים בינלאומיים רבים שעליהם חתמה.
עוד ציטטו השופטים בהחלטתם את דו"ח מזכ"ל האו"ם קופי ענאן שהצביע כך שרוב המתנחלים נכנסו לתחום הגדר וקבעו כי: "ההתנחלויות אינן חוקיות לפי אמנת ז'נווה הרביעית".
בית הדין קרא בחוות הדעת להעביר את הדיון בעניין הגדר לעצרת האו"ם: "בית הדין סבור שהאו"ם, בדגש על העצרת הכללית ומועצת הביטחון, צריכים לשקול אילו צעדים נוספים נדרשים לשים קץ למצב הבלתי חוקי הנובע מבניית החומה". החלטת בית הדין התקבלה ברוב של 14 מתוך 15 השופטים שישבו בדין. בית הדין קרא לישראל לעצור את בניית הגדר, לפרק את הקטעים שכבר נבנו, ולשלם פיצויים לפלסטינים שנפגעו מהבנייה.
בהחלטה מכיר בית הדין בכך שישראל סובלת מ"אלימות חסרת אבחנה" נגד אזרחיה, ובזכותה וחובתה להגיב כדי להגן על חייהם. אבל לדעת השופטים, עליה לעשות זאת בהתאם לחוק הבינלאומי.
נשיא בית הדין, השופט שי ג'יוּיוּנג מסין, פתח את הקראת חוות הדעת בהסבר מדוע, לדעת בית הדין ובניגוד לעמדת ישראל, יש לבית הדין הסמכות לדון ולתת חוות דעת בנושא הגדר, אותה כינה "החומה שהוקמה בשטח הפלסטיני הכבוש", משום שמדובר בסוגיה חוקית ולא פוליטית.
ממשרד החוץ נמסר בתגובה לחוות הדעת כי: "כמצופה, וכתוצאה מהשאלה החד־צדדית שהוצגה על־ידי עצרת האו"ם, מתעלמת חוות הדעת לחלוטין ממהות הבעיה ומעצם הסיבה להקמת הגדר, שהיא הטרור הפלסטיני. בלי טרור לא הייתה גדר ... אף מדינה לא הייתה נוהגת אחרת אל מול מסע טרור נפשע שכזה. מאז הקמת הגדר ירד מספר הנפגעים באופן משמעותי. הגדר עובדת; היא אמצעי ביטחוני זמני ובלתי־אלים, ומצילה חיים. כל עוד יש טרור ישראל תמשיך ותגן על אזרחיה. זוהי מחויבותה החוקית והמוסרית".
יועצו של יו"ר הרשות הפלסטינית, נביל אבו רודיינה, אמר כי בעקבות חוות הדעת ידרשו הפלסטינים מהאו"ם להטיל סנקציות על ישראל.
|
קישורים
|