לאחר מאבק משפטי שנמשך תשע שנים של עאדל קעדאן כנגד הישוב קציר ומינהל מקרקעי ישראל, הודיע היום (א') המינהל כי משפחת קעדאן תוכל לרכוש חלקת אדמה ולהקים עליה בית בישוב קציר.
כאשר נדחה קעדאן לראשונה בשנת 1995, עתר לבג"ץ, שפסק בשנת 2000 כי המדינה לא הייתה רשאית על פי דין להקצות אדמות מדינה לסוכנות היהודית לשם הקמת היישוב קציר, אם הוא מוקם על בסיס של אפליה. עם זאת, המליצו השופטים למשפחת קעדאן לפנות לוועדת הקבלה של היישוב ולעבור את הליך הקליטה הרגיל.
ניסיון הפשרה לא הסתיים בהסכמה וועדת הקבלה סירבה לצרף את משפחת קעדאן ליישוב בנימוק שהם יתקשו להשתלב מבחינה חברתית. לפני שמונה חודשים הגישה האגודה לזכויות האזרח עתירה נוספת לבג"ץ בעקבות הסירוב. הדיון בעתירה נקבע למחר. אולם, כאמור, במינהל החליטו לאפשר לקעדאן לרכוש את הקרקע ולהימנע מהדיון המשפטי.
קעדאן, בן 49 ואב לארבע בנות, מתגורר בכפר בקה אל־גרבייה. הוא עובד זה 28 שנים כאח וראש צוות כירורגי בבית החולים 'הלל יפה' בחדרה. בהתאם להחלטה הוא יוכל לרכוש את החלקה במחיר שהיה משלם בשנת 1995.
בתגובה להחלטה אמר קעדאן: "שני אנשים התנצחו על זכויותיהם והזכות שלי ניצחה. אני גר בבקה אל־גרבייה בתנאים של העולם השלישי, ורק רוצה לשפר את איכות החיים שלי. אני לא אדם פוליטי ולא מפלגתי. נולדתי בארץ, ראיתי מה היהודים מקבלים ומה הערבים מקבלים ואני יכול עכשיו לגור בגן עדן 10 דקות מבקה אל־גרבייה. אני מתכוון לקנות ממינהל מקרקעי ישראל חלקה של 800 מ"ר במחיר של 20 אלף דולר. אף פעם לא הרווחתי בטוטו או בלוטו, הפעם אני מרגיש שהרווחתי".
ראש המועצה המקומית קציר יעקב אמור אמר בתגובה כי בכוונת חברי האגודה השיתופית קציר להגיש עתירה לבג"ץ נגד החלטת מינהל מקרקעי ישראל. "אם אדון קעדאן רוצה להתיישב פה שייגש למכרז ... הוא לא התקבל בהתחלה, והגיע לוועדת קבלה. יש תהליך מסודר של קבלה, והוא פשוט לא התקבל. מה זו ההפקרות הזו? נניח שאני אבקש מגרש בזיכרון יעקב, ייתנו לי?! ... מצדי שישתתפו כולם במכרז – ערבים, דרוזים, צ'רקסים. אבל להפלות אותו לטובה כי הוא מסכן? נעשתה טעות מלכתחילה. היו צריכים לתת לו להגיע לוועדת קבלה ואז להסביר לו למה הוא לא התקבל. יש גם הרבה מאוד יהודים שלא מתקבלים ליישוב שלנו. הוא לקח את זה באופן אישי. הוא עקשן והוא לא מוותר והוא מנצל את חולשת המדינה הזאת".
|
קישורים
|