מנתוני סקר שערכה הרשות למלחמה בסמים בקרב סטודנטים במוסדות להשכלה עולה כי 30% מהנשאלים דיווחו על התנסות בשימוש בסמים בשנה האחרונה - עליה של 9% מול נתוני סקר קודם שנערך בשנת 96'.
על פי הנתונים, מתוך 30.4% בממוצע שהתנסו בשנה האחרונה בסם כלשהו, 27.3% השתמשו בחשיש ובמריחואנה ו-4.5% בסמים קשים (כמו הרואין, קוקאין ואקסטזי);6.4% השתמשו בסמים חוקיים כמו קטמין (סם הרדמה שגורם להזיות), גז צחוק ופופרס (חומר כימי שגורם להרפיית השרירים ולעליית הדופק), ו-1.2% בצמחים רעילים.
שיעור המתנסים הגבוה ביותר נצפה באוניברסיטת בן־גוריון בבאר־שבע - 40%; שיעור דומה נרשם במכללות בית־ברל ועמק־יזרעאל. סוגרות את הרשימה אוניברסיטת בר־אילן עם 16% ומכללת לווינסקי עם 14%.
בתגובה לנתונים אמר מנכ"ל הרשות למלחמה בסמים, חיים מסניג: "הסטודנטים בארץ רק חושבים שהם מודעים לסכנות בשימוש בסמים ... אם 7% מהם נוהגים לאחר שימוש בסמים, סימן שהם לא מודעים לכלום. הגוף היחידי שלא משתף איתנו פעולה בהפעלת תוכניות מניעה הוא האוניברסיטאות. דיקאנים אמרו לנו 'אצלנו זה לא קורה'. אין באוניברסיטאות שום תוכנית חובה לגבי מניעת שימוש בסמים. זה פשוט לא רציני". בעקבות נתוני הסקר מתכוונת האגודה למלחמה בסמים להתחיל לפעול, החל מהשנה הבאה, גם באוניברסיטאות ובמכללות.
במקביל, משרד החינוך יוצא בתוכנית למניעת צריכת סמים ואלכוהול בקרב בני נוער. התוכנית תתמקד בהסברה החל מגיל הגן. במשרד החינוך מתכוונים לגייס אמנים וספורטאים שיסבירו שלא כדאי להשתמש בסמים. השחקן יורם חטב אמר: "נתגייס לכל פעולה. הנגישות שלנו לציבור ולילדים בפרט היא גבוהה וחשוב להשתמש בנו להעברת מסרים, במיוחד מסר שכזה".
כמו כן, בכל חטיבת ביניים ותיכון ימונה מורה אחראי שירכז את המאבק ויקבל תגמול. המורה יצטרך לדווח מה ביצע בנושא מאז כניסתו לתפקיד. בנוסף, יוזם משרד החינוך הצעת חוק שתאסור מכירת כלי עישון בקיוסקים.
משרד החינוך גם יוצא למאבק נגד יצרנים המעניקים למוצרים שמות הנקשרים לסמים. שרת החינוך לימור לבנת ציינה שמשרדה יפנה לאיגוד המפרסמים בנושא: "אנחנו יודעים שיש אופנות של סלנג. תנובה הוציאה מוצר שקוראים לו 'סטלן'. לא צריך להיות גאון כדי להבין את המסר. פנינו לתנובה שישנו את השם המוצר ואפילו לא קיבלנו תשובה."
עם זאת, שרת החינוך ציינה שהיא מתנגדת לביצוע בדיקת שתן בין כתלי בית הספר לתלמידים החשודים בשימוש בסמים: "בתי הספר צריכים לחנך ולהסביר, ולא להיות חדרי חקירות. בדיקות שתן לא יקדמו את המאבק, והצעירים יפתחו שיטות איך להערים על הבדיקות. זה לא הפתרון. אכיפה חשובה, אבל לא יכולה להיעשות בבתי הספר, שם צריך להסביר ולשכנע נגד הסמים".
היום (א') נפתח שבוע המאבק בסמים ובאלכוהול.
|
קישורים
לדפוק את הראש. בקיר. - מאמרו של יונתן ילון באייל הקורא
|