סקר "מדד הדמוקרטיה" שנערך באפריל על ידי המכון הישראלי לדמוקרטיה חושף תמונת מצב עגומה ביותר: "כמעט בכל המדדים ישראל נמצאת בחצי התחתון של הרישמה לעומת דמוקרטיות אחרות, כך שאי אפשר לומר שאנו במקום טוב באמצע", מציינים עורכי הסקר.
על פי הסקר, 23% אחוז מהציבור היהודי בישראל סבורים כי דמוקרטיה אינה שיטת השלטון הטובה ביותר. ישראל גם נמנית עם ארבע המדינות היחידות שבהן רוב הציבור (56%) סבור ש"מנהיגים חזקים יכולים להועיל למדינה יותר מכל דיונים והחוקים".
בסוגיות הקשורות לשוויון הזכויות של הערבים בישראל 57% מהציבור היהודי בישראל הם בעד "עידוד הגירה" (טרנספר) לערבים. 77% רוצים לחייב רוב יהודי בהחלטות גורליות, ו-69% מתנגדים לצירוף מפלגות ערביות לממשלה. 53% מתנגדים למתן שוויון זכויות מלא לערבים ו-49% אינם מסכימים שערביי ישראל מקופחים לעומת היהודים.
בסקר הנוכחי נרשמה גם ירידה במידת האמון שהציבור רוכש למרבית המוסדות הציבוריים. המוסדות שהאמון נפגע בהם בצורה המשמעותית ביותר הם ראש הממשלה (53% מהציבור נותן בו אמון, ירידה של 17% לעומת השנה שעברה) וצה"ל (83%, ירידה של 14%) אם כי צה"ל עדיין זוכה לאמון הגבוה ביותר מבין המוסדות השונים. 70% מהציבור נותן אמון בבית המשפט העליון (ירידה של 8%). ההסתדרות דווקא זכתה לקפיצת מדרגה כשמידת האמון בה עלתה מ-31% ל-55%. כמו כן, ישראל מדורגת בתחתית הרשימה מבין המדינות שאזרחיהן סומכים אחד על השני.
מבחינת יציבות השלטון נמנית מדינת ישראל עם המדינות שסוגרת את הרשימה בכל המדדים: חילופי השלטון תכופים יותר מאשר בדמוקרטיות אחרות. כך גם בעומק השסעים והמתיחות בין קבוצות שונות בחברה – רק בהודו המצב גרוע יותר.
|
קישורים
הדו"ח המלא - (בפורמט PDF)
|