סקר שנערך באוניברסיטת חיפה, ביוזמת משרד העבודה והרווחה והוצג אתמול (א'), בדק את היקף ומאפייני תופעת האלימות כנגד נשים בישראל.
המחקר הקיף 2,841 נשים ו-510 גברים מישובים שונים בארץ וממצאיו מצביעים בין השאר על הנתונים הבאים: 13% מהנשים נחשפו השנה לאלימות מסוג כלשהו; כ-6% מהנשים דווחו על אלימות מתונה או חמורה מצד הגבר בשנה האחרונה; 7.3% מהנשים דווחו על אלימות מינית (גם בשנים קודמות) ו-15% דווחו כי אירוע כזה התרחש יותר מפעם אחת במהלך השנה האחרונה. 11.2% מהנשים דווחו על אלימות בשנים קודמות. מהמחקר עולה כי 214,248 נשים היו קורבנות לאלימות במהלך חייהן (11.2% מכלל הנשים בארץ).
עוד עולה מהסקר, כי 56% מהנשים דווחו על תוקפנות מילולית והתעללות רגשית בשנה האחרונה, 6% מהנשים דווחו על איומים ברצח ותקיפה פיזית חמורה בשנה האחרונה. כ-18% מהגברים דרשו מנשותיהם לדווח להם על צעדיהן, ומנעו מהן לדבר עם גברים אחרים. כ-6% מהגברים מנעו מנשותיהם מידע כספי, 4.5% מהגברים ניסו למנוע מבנות זוגם לקיים קשרים עם בני משפחה או חברים, ו-31% מהנשים דווחו על לפחות גילוי אחד של שליטה במידה בינונית או גבוהה מצד בעליהם.
נמצא קשר מוכח בין מצב סוציואקונומי נמוך לאלימות. אחוזי האלימות גבוהים יותר במגזרים הלא יהודיים, בקרב גברים מובטלים, בעלי השכלה נמוכה, במשפחות צעירות הזקוקות להשלמת הכנסה, שנמצאות בצפיפות דיור גבוהה מהממוצע. במשפחות בהן היסטוריה של אלימות ופעילות עבריינית עולה רמת האלימות כנגד נשים.
כמחצית מהגברים והנשים בסקר מטילים את האחריות לאלימות על שני בני הזוג ולא על הצד האלים בלבד. כ-30% מהגברים ו-23% מהנשים הצדיקו אלימות כלפי נשים כשנשים בוגדות בבעליהן. כ-16% מהגברים ו-13.5% מהנשים הצדיקו אלימות כלפי נשים כשהאישה מעליבה ומקללת. כ-15% מהגברים ומהנשים הצדיקו אלימות כלפי נשים כשהאישה מזניחה את הילדים. 15% מהגברים ו-13% מהנשים הצדיקו אלימות כלפי נשים כאשר האישה עשתה מה שברצונה לעשות.
כ-33% מהגברים ו-30% מהנשים רואים באלימות עניין משפחתי פרטי. כ-31% מהגברים ו-28% מהנשים לא רואים באלימות סיבה לפירוק המשפחה. כ-19% מהגברים והנשים מאמינים כי "לאישה יכול להיות טוב עם בעלה גם אם היא חוטפת מכות". 15.6% מהגברים ו-16.4% מהנשים לא הסכימו לטענה לפיה "אם הגבר לא מכה בכוונה הוא לא אחראי לאלימות".
לדברי שר העבודה והרווחה, שלמה בניזרי, חסרים היום כ-700 עובדים סוציאליים ותקציב של כ-20 מיליון שקלים לטיפול בבעיית האלימות במשפחה.
|
קישורים
|